fredag 10 september 2010

Jochen Rindt


I helgen körs Italiens Grand Prix på Monza, en av de få kvarvarande klassiska banorna på Formel 1-kalendern. I jämförelse med de nya banorna, med sina rejäla avåkningszoner, framstår banan som både kittlande… och farlig. Monza var den banan som Ronnie lyckades bäst på under sin Formel 1-karriär. Segrar 1973, 1974 och 1976 och bara en hundradels sekund från seger även 1971 – i det tätaste Formel 1-loppet någonsin. Men Monza blev också den sista banan Ronnie skulle tävla på.

Tankarna i helgen går dock främst till en annan Formel 1-ikon: österrikaren Jochen Rindt, som även han förolyckades på Monza, för 40 år sedan. Han Formel 1-debuterade 1965 men det skulle dröja till 1969, när han skrev kontrakt med Team Lotus, som framgångarna skulle komma. USAs Grand Prix 1969 på Watkins Glen blev hans första seger och han skulle köra till sig ytterligare fyra innan kraschen inför loppet på Monza 1970. Han slutade ändå högst upp i sammandraget när säsongen var färdigkörd och blev därmed den förste tyskspråkige världsmästaren i Formel 1.

Lotus, Monza... Ronnies och Jochens öden är lika, så var också deras talang och vilda men kontrollerade körstil. Ronnie och Barbros dotter, som föddes 4 november 1975, döptes dessutom efter Jochens fru Nina.

Bildspel ZDF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar