måndag 28 februari 2011

JPS: Ford åker snålskjuts


Lotus framgångar i Formel 1-sammanhang lockade Ford att göra en specialversion av sin coupémodell Capri. Lotus Formel 1-bilar hade, liksom de flesta andra, Fordmotorer trimmade av Cosworth.


Caprin i JPS-utförande hade fyra motoralternativ: två raka fyror på 1,6 och 2 liter, en 2,3-liters V4 samt en sexa på 3-liter.

Modellen hette aldrig officiellt "JPS" utan "Midnight Special" eller "Black Cat", beroende på marknad. Bilen hade styvare fjädring och en bakspoiler men framförallt var den svart med guldstripes - precis som förebilden - men den gick även att få i vitt (!). Invändigt hade den svarta säten med guldinslag.

Modellen är i dag eftertraktad och många replikor cirkulerar. Är du sugen och kommer över en, var noga med att kolla att "J.P. Special" är instansat i chassinumret.


Redan 1972 tävlade Ronnie med en racingpreparerad Capri på Mantorp. Bilen var skickad från Västtyskland och hade bland annat ställt upp i Le Mans där den slutat på tionde plats. På Mantorp vann Ronnie med över sex sekunders marginal över Bo "Emma" Emanuelsson i en Ford Escort.


Under vinjetter JPS betar vi av prylar relaterade till Lotusstallets huvudsponsor från 1972: John Player Special. Ronnie körde för Lotus under merparten av sin Formel 1-karriär.


Mantorp 6/8 1972

Ford capri JPS 1975 i detalj (småtöntig hemmagjord film)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar