söndag 23 december 2012

Den andre Ronnie


Under 1970-talet pryddes många pojkrumsväggar med affischer på Ronnie Peterson men ofta också med idolporträtt på en annan Ronnie –  fotbollsmålvakten Ronnie Hellström. Men det är mer än bara förnamnet som de har gemensamt. Superswede har gjort en djup (nåja) analys av deras karriärer.

Båda tog ett viktigt avstamp i sina karriärer 1966. Peterson avancerade till Formel 3 och Hellström gjorde A-lagsdebut i Hammarby IF.

Det tog klivet in i sina sporters absoluta finrum 1970. Peterson debuterade i Formel 1 och Hellström i fotbolls-VM.

Båda tog "fel" beslut under sina karriärer. Peterson hamnade under flera år i fel bil vid fel tillfälle. Hellström skrev på för västtyska FC Kaiserslautern, innan succé-VM 1974, när många menade att han kunde ha hamnat i en större klubb.

De är i huvudsak förknippade med en arbetsgivare. Peterson körde de flesta av sina Formel 1-lopp för Team Lotus och Hellström blev FC Kaiserslautern trogen i tio år.

Båda vann utmärkelser här hemma i Sverige. Peterson Årets Motorman och Hellström Guldbollen.

Båda anses vara landets bästa genom tiderna i sin gren. Racerförare respektive fotbollsmålvakt.

Ingen av dem fick någon VM-titel i sin sport. Hellströms FC Kaiserslautern vann aldrig vare sig den tyska ligan eller cupen. Ronnie vann däremot Formel 2-EM 1971. Så om vi ställer dem mot varandra blir det Ronnie-Ronnie 1-0.

Se klipp nedan om Ronnie Hellström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar