fredag 17 juli 2009

JPS: Röksugen?


Att Ronnie körde för Lotus när de var sponsrade av John Player Special vet nog de flesta. Under vinjetten JPS kommer det här på bloggen att presenteras artiklar om sponsorn. Men först en grundkurs i svart och guld.


John Player grundade sitt cigarettmärke under mitten av 1800-talet och företaget infogades senare i Imperial Tobacco Group. Från och med 1960-talet gjorde de sig välkända som sponsorer i motorsportsammanhang med varumärken som Gold Leaf och John Player Special.

Lotus grundare Coiln Chapman har stått för en hel del tekniska milstolpar i Formel 1-historien men också med kommersiella sådana. Under sina besök i USA hade han uppmärksammat att racingbilarna var oblygt dekalerade med sponsorers dekaler. Inför 1968 års säsong hade han låtit sig inspireras av detta och även lagt i en växel till. Hans Formel 1-bilar lät han lacka i rött och vitt - efter sponsorn John Players cigarettmärke Gold Leaf. Det var revolutionerande då bilarna normalt tidigare hade varit lackade i nationsfärger: grönt för Storbritannien, blått för Frankrike, rött för Italien, silver för Tyskland och vitt för Japan.

Inför säsongen 1972 blev färgerna svart och guld för Lotus del då man marknadsförde märket John Player Special. Från och med 1974 drog man det till sin spets då bilmodellerna officiellt inte längre hette Lotus utan JPS, med följande modellnummer.


Reklamfilm 1970-tal

F1/Reklamfilm 1980-tal

Brasiliansk F1/Reklamfilm 1980-tal

Modern reklamfilm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar