fredag 31 juli 2009

Triss i Ronniebilar


I helgen körs den fjärde deltävlingen i Historic Formula One Championship – mästerskapet för historiska Formel 1-bilar. Turen är nu kommen till Donington att vara värd, samma bana som ska ta över ansvaret för Storbritanniens Grand Prix nästa år. Sista ordet är dock inte sagt i den frågan. Historic Formula One Championship agerar supportklass till Superleague Formula, eller Formula Fotboll, om man så vill.

På gridden hittar vi bland mycket annat Ronnies Monzavinnarbil från 1976, körd av Katsu Kubota. Men bara ett par danssteg från banan hittar vi Doningtons gedigna Grand Prix-samling med över 130 Formel 1-bilar – världens största samling.

I över 30 års tid har ägaren Tom Wheatcroft samlat ihop föremålen, som även omfattar hjälmar, overaller, bucklor osv. Samlingen täcker hela Formel 1-historien men fokus ligger föga förvånande på de brittiska stallen som McLaren, Williams (som båda har varsin egen hall), BRM, Lotus och Tyrrell.

I Ronnieväg hittar vi enligt uppgifter på webben två vagnar som efter lite research tycks vara chassi nummer 8 av Lotus 72 (trefaldig Grand Prix-vinnare 1974) och chassinummer 5 av sexhjuliga Tyrrell P34 från 1977, i den Ronnie körde till sig årsbästa tredjeplatsen i Belgien. Enligt vissa källor ska det även finnas en annan vagn av extra svenskintresse: en Brabham BT46B, den så kallade "fläktbilen". Om det är samma chassi som Niki Lauda vann Sveriges Grand Prix 1978 med är oklart.


Donington Park

Historic Formula One


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar