onsdag 2 september 2009

Inhoppare hos Ferrari


"Säkra källor" har berättatat för brittiska BBC att Force India-föraren Giancarlo Fisichella nu ska ta Luca Badoers plats hos Ferraris Formel 1-stall som Filipe Massas ersättare medans han repar sig från skadorna han ådrog sig vid kraschen tidigare i år.

Orsaken är Luca Badoers usla resultat under de två lopp han har ställt upp i. Force India har dessutom en obetald skuld i och med motoraffärer med Ferrari sedan 2008.


Även Ronnie var aktuell som ersättare för en skadad Ferrari-förare. Under Västtysklads Grand Prix 1976 på Nürburgring kraschade Niki Lauda illa och hans skador var i det närmaste livshotande. Det italienska stallet sökte en snabb inhoppare, framför allt för att se till att huvudrivalen, McLarenföraren James Hunt, inte skulle få fritt fram till förstaplatserna och snuva Niki på världsmästartiteln.

Blickar riktades mot Ronnie som då körde för March, men Niki sa bestämt nej från sjukhussängen. Ronnie var sedd som en av de snabbaste förarna och ingen försteförare ville ha honom som stallkompis, med risk för att bli både frånåkt och utkonkurrerad.

Under kommande Grand Prix i Österrike ställde Ferrari inte upp och till nästa tävling skickades bara en bil – till andreföraren Clay Regazzoni. Han kvalade in som femma och slutade på andra plats, efter James Hunt.

Och Ronnie, då? Han var snabbast på träningen, startade i främsta startruta och ledde under loppets tidiga skede. Bilen började dock uppträda skakigt och han halkade ner på tredje plats för att sedan bryta på varv 53 (av 75) då motorn i hans March 761 tappade oljetrycket.

Vad Ronnie hade presterat i den betydligt dugligare Ferrari 312 T2 låter jag er själva bedöma. Kanske var det också vad Niki Lauda grubblade på bakom sitt bandage – till nästa lopp, på italienska Monza, var han tillbaka i sin Ferrari. Men vem vann det loppet? En viss bagarson från Örebro.


(Jo, bilden är ett montage.)

1 kommentar:

  1. Fisen nu klar. Kör på Monza.
    http://www.formula1.com/news/headlines/2009/9/9866.html

    SvaraRadera